zondag 23 september 2012

De Beierse Biertuin

München was geweldig! Wat een prachtige stad. Inwoners zeggen zelf dat het een groot dorp is. Daar bedoelen ze dan Die Altstadt mee, met zijn prachtige monumentale gebouwen a l’ Arc de Triomphe, gezellige Gashöfe, winkels en natuurlijk meerdere Biergärten.
Onze kennissen, die hun hele leven al in München wonen, nodigden ons uit in zo’n biertuin te gaan eten. Het voedsel werd van huis meegenomen! Voor ons bijzonder, want wie neemt er nu een picknickmand mee bij een bezoek aan een terras? Nou, in München kan dat. Er staan allemaal biertafels en daar ga je aan zitten. Je koopt een pul bier of wijn en eet je meegebrachte spullen op.
In de 16e eeuw werd het brouwen van bier tussen mei en oktober verboden, wegens brandgevaar. De brouwerijen sloegen daarom het bier op in kelders. Bovengronds plantten ze kastanjebomen, want die houden de warmte tegen. De brouwers kwamen op het idee op het bier direct uit de kelders aan de klant te verkopen. Ze mochten daar echter geen eten bij serveren, vanwege de concurrentie met de kroegen. Daarom nam iedereen zelf zijn eten mee en at het op in de schaduw van de kastanjebomen, onder het genot van een grote pul bier.
Onze picknick bestond uit Beierse specialiteiten uit vervlogen tijden. Obatzte, Camembert met uien, bier en paprikakruiden; Leberkäse, smaakt een beetje naar rookworst; Würstchen, Kartoffel- und Krautsalat, Emmentaler, Brotscheiben und ein Riesen Pretzel, knapperig gebakken brood bestrooid met grof zeezout in de vorm van een krakeling.
In de 16e eeuw kon je beter geen water drinken, want daar werd je ziek van. Nu is het andersom, als je namelijk te lang in zo’n gezellige Biergarten blijft hangen…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten